Nieuwe poort geplaatst en opritten bestraat

Begin juni is er een nieuwe inrijpoort geplaatst. Daarna zijn onze opritten en dam opnieuw bestraat. Het ligt er nu weer keurig bij en we zijn blij met het resultaat.

Op de dam zijn er drie parkeervakken aangebracht, links van de poort. De vakken liggen ‘met de dijk mee’. Graag willen we u vragen de auto in die parkeervakken te plaatsen en niet voor de poort te parkeren. Dan ontstaan er geen opstoppingen.

Onderaan, in het midden van beide opritten, ligt een kleine drempel. Deze is bedoeld voor auto’s die snel even tegemoet komend verkeer willen ontwijken en met te grote snelheid naar beneden komen rijden. We willen deze auto’s afremmen zodat u veilig uw hond uit en in de auto kunt zetten.

De nieuwe toegangspoort bestaat uit twee grote poorten en aan de rechterzijde een kleinere looppoort. Het grotere deel is niet met de hand te openen maar alleen op afstand (elektrisch). U kunt hier dus geen gebruik van maken. De kleinere looppoort kunt u altijd openen, de poort valt na gebruik automatisch dicht. Hierlangs kunt u met uw hond het terrein op en af. Het idee hierachter is dat uw hond nooit zomaar vanaf ons terrein de dijk op kan rennen zodat uw hond bij ons veilig is.

Verder nog even het volgende. Wij zijn heel zuinig op uw hond maar ook op onze spullen. Wilt u er alstublieft op letten dat uw hond niet tegen de nieuwe poort of pas geverfde deur opspringt? De eerste krassen zijn namelijk al aanwezig. Dank u wel!!

Puppy-woonkamer

Onze opvang in roedelvorm is uitermate geschikt om puppies te socialiseren. De honden in de roedel helpen met het opvoeden van de pup. De pup leert van hun gedrag en wordt door de anderen gecorrigeerd wanneer hij verkeerd gedrag vertoont. Net als in de vrije natuur, met dat verschil dat er bij ons altijd iemand bij is die ingrijpt wanneer nodig. De pup wordt hier een stabiele hond van die goed overweg kan met andere honden. Wanneer de pup later volwassen is zal hij op straat niet uitvallen naar andere honden, tenzij hij wordt uitgedaagd natuurlijk.

Om te voorkomen dat de pup tijdens zijn verblijf bij ons overprikkeld raakt, hebben we een derde ruimte ingericht. Dit is onze puppy-woonkamer. Als we zien dat een pup rust nodig heeft brengen we hem naar de puppykamer. Daar is het stil en rustig, en kan de pup zijn rust pakken. Als de pup weer is bijgeslapen mag hij terug in de roedel en kan hij weer met frisse energie verder spelen.

Deze woonkamer gebruiken we natuurlijk ook voor honden die even rust nodig hebben buiten de roedel. Bijvoorbeeld voor oudere honden.

Dochter Katja schildert het WoefHoef logo op de muur van de puppykamer.

Nieuwe oprit

Tot op heden waren we alleen vanuit richting Willemstad goed bereikbaar. Vanuit Klundert hadden we geen op-/afrit en dat betekende dus altijd keren met de auto. Maar we hebben goed nieuws: op het moment van schrijven is net de laatste hand gelegd aan onze nieuwe op-/afrit in de richting van Klundert!

De dijk waaraan wij wonen heeft als buitendijk langs het Hollands Diep een waterkerende functie. Het waterschap wil dus zo min mogelijk aan de dijk veranderen om geen risico’s te lopen. Daarom zijn we samen met de gemeente Moerdijk en waterschap Brabantse Delta de mogelijkheden voor ontsluiting van ons terrein gaan onderzoeken. Na een traject van anderhalf jaar kregen we op 9 september dan eindelijk het definitieve “ja”: we mogen een dubbele oprit!!

Vanwege de waterkerende functie mogen er geen werkzaamheden plaatsvinden tussen 1 oktober en 1 april. We hadden dus nog maar drie weken om de oprit aan te leggen. Gelukkig was de firma Bezooijen-Schreuders bereid om te zorgen dat het op tijd klaar was. Meer dan 30 vrachtwagens grond en nog eens 8 vrachtwagens steenpuin zorgen ervoor dat u vanaf 1 oktober van zowel de kant van Willemstad als Klundert naar beneden kan.

De bestaande dam over de sloot is ook breder gemaakt. Daar is parkeerruimte ontstaan waar u veilig uw hond in en uit kan laten stappen.

De nieuwe oprit en de dam zijn verhard met fijngemalen steenpuin. U kunt hier gewoon overheen rijden met de auto of fiets. De oprit moet eerst een aantal maanden inklinken voordat we hem volgend jaar definitief kunnen bestraten of asfalteren.

Brengen en halen van uw hond

  • Hoewel wij vaste haal- en brengtijden hanteren vinden we het fijn om te weten hoe laat u denkt hier te zijn. Neemt u vooraf even contact op via Whatsapp om dit door te geven. Dit zorgt ervoor dat u niet met meerderen staat te wachten en dat we u en uw hond alle tijd kunnen geven.
  • Ik krijg nog vaak de vraag of de hond eind van de middag gebracht mag worden. Maar brengen kan altijd alleen ‘s-morgens!! De reden hiervoor is dat je niet zomaar een “nieuwe” hond in een roedel kunt zetten. Ze hebben tijd nodig om aan elkaar en de nieuwe situatie  wennen. Verder is het zo dat ik heel veel tijd met uw hond doorbreng, maar ook ik heb wel eens tijd voor mezelf nodig. Als honden net gebracht zijn kan ik niet zomaar de deur dichttrekken. Ze hebben aandacht nodig om rust te vinden in de nieuwe situatie zodat ze ‘s-nachts rustig kunnen slapen en wij daardoor ook!!
  • U kunt het afscheid het beste zo kort mogelijk houden als uw hond bij ons vakantie komt vieren. Dit is het beste voor de hond. De hond voelt namelijk uw spanning en zal hierdoor ook gestresst raken.
  • Tijdens het brengen en halen houden wij uw hond graag apart van de andere honden. Uw hond zal namelijk opgelaten zijn om u weer te zien en zal vervolgens door de andere honden worden gecorrigeerd want in een roedel heerst stabiliteit. Daarom willen we graag vooraf even weten hoe laat u bij ons bent.
  • Als u weg bent nadat u uw hond heeft gebracht, dan is uw hond meestal binnen een uurtje gewend aan zijn nieuwe omgeving. Hij richt zich op ons en op zijn nieuwe speelkameraadjes. Natuurlijk kan het gebeuren dat uw hond wat langer van slag is, en dat komt vooral door het aanpassen aan de nieuwe situatie. Hoe meer een hond met andere honden in contact is geweest, hoe sneller hij zich aanpast.
  • Uw hond wordt graag rustig begroet als u hem komt halen. Een rondedans is echt niet nodig en bevestigt alleen maar dat het bijzonder is dat u terug bent.

Stagiaire Daphne

Sinds zomer 2018 is De WoefHoef een erkend leerbedrijf voor het MBO-onderwijs. Afgelopen september hebben we onze derde stagiaire verwelkomd: Daphne Haverkamp uit Fijnaart. Daphne zit in de tweede klas van het Prinsentuin College in Breda. Ze is heel gemotiveerd en heeft al meerdere keren gevraagd of ze in de WoefHoef stage kon lopen. Helaas was er toen geen plaats, maar nu had ze geluk. Daphne wil later honden gaan trainen en wil heel graag alles leren over het gedrag van honden. Haar eigen Friese Stabij Chica heeft al meerdere keren bij ons gelogeerd.

Sonja

De zorg voor de honden in De WoefHoef is er altijd, van ‘s-morgens vroeg tot ‘s-avonds laat, dag in dag uit. En ook al vervul ik die zorg met liefde en passie, het is wel veel voor één persoon om vol te houden. Je wilt tenslotte ook wel eens een dag vrij of tijd voor jezelf.

Daarom zijn we heel blij dat Sonja Kruijdenberg ons komt helpen. Sonja werkt hier alweer sinds maart op dinsdagmorgen en na de zomervakantie om de week op zaterdag. Wat een heerlijk gevoel dat ik mijn “kindjes” achter kan laten bij iemand die precies hetzelfde denkt als ik en heel goed aanvoelt wat te doen.

Sonja heeft al heel veel ervaring met honden en heeft cursussen met verschillende hondenrassen gedaan. Ze heeft voor een stichting honden uit het buitenland gefosterd en een veilig mandje geboden. Zelf heeft ze een beagle. In 2021 is ze begonnen aan de Engelse HBO-opleiding ‘The behaviour Bible aan The School of Canine Science.

Het omgaan met uw hond

  • Til uw hond nooit op in het bijzijn van andere honden. Voor de andere honden is dit namelijk een teken van dominantie dat ze zullen proberen te corrigeren. Ze zullen uw hond corrigeren als u hem op de grond zet, of misschien zelfs al terwijl u uw hond nog op de arm hebt.
  • Het is om meerdere redenen goed om een cursus te doen met uw hond. Allereerst bouwt u er een hechte band met het dier mee op waar u nog jaren lang profijt van heeft. Daarnaast geeft de trainer u ook veel praktische tips die ervoor zorgen dat de communicatie tussen u en uw hond verbetert. Wij kunnen u helpen aan namen van goede, betrouwbare trainers.
  • Leer uw hond korte duidelijke commando’s aan en beperk u daar toe. Dat geeft uw hond duidelijkheid zodat hij weet wat u van hem verwacht. Uw hond spreekt geen Nederlands en het heeft dus geen zin om hele verhalen tegen hem te vertellen. U kunt natuurlijk wel gezellig tegen uw hond babbelen, maar dan pikt hij enkel uw gemoedstoestand op en niet de boodschap.

Loopsheid

Niet-gesteriliseerde teefjes zijn welkom, behalve tijdens de loopsheid. Dan kunnen ze gedurende drie weken niet bij ons komen spelen. Zelfs gecastreerde reuen reageren op de geur van een loopse teef. Ze wordt de hele dag lastig gevallen en er ontstaan onderlinge spanningen.

Castratie

We krijgen nogal eens de vraag om een niet-gecastreerde reu op te vangen. Dat past helaas niet in onze vorm van opvang. Een niet-gecastreerde reu draagt namelijk een andere geur bij zich en dat zorgt voor onrustig gedrag in de roedel. Zowel van de reu zelf als van de andere honden.

De reu zelf zal in een roedel een compleet ander gedrag laten zien dat dat u thuis van hem gewend bent. Hij jaagt de andere honden op, bestijgt ze, en zet binnen en buiten veelvuldig zijn geur af met urine. Dit zorgt voor te veel onrust in onze roedel en voor overlast voor de andere honden.